Kontaktfältskurs för Eva Marie

Nu har vi gått kontaktfältskursen för Eva Marie. Tyvärr fick Saffran noskvalster för första gången i sitt liv lagom till första kurstillfället, så då var jag med utan hund. Men gång 2 var vi med båda två! Tänkte skriva upp tipsen vi fick på de olika hindren så jag kommer ihåg!!

Gungbrädan:

- börja träna med pilatesboll hemma så Saffran lär sig att hon har kontroll och att det inte är farligt även om det känns som att man tippar bakåt. Alltså både för att stärka kroppskontrollen, men framför allt självsäkerheten. (Fick detta tips då Saffrans rädsla kom när hon råkade hoppade upp på gungnedfarten åt fel håll och gungan alltså rörde sig så hon åkte bakåt)

- Ska börja om med banglek, och hon ska hoppa upp själv, inte lyftas upp av mig. Detta för att hon ska känna att HON har kontrollen, HON klarar detta.

- Kampa PÅ kontaktfältet, i targetposition, inte ge frisignal och sen kampa. Detta för att ladda kontaktfältet så positivt det bara går. Att gå av gungbrädan ska vara TRÅKIGT! (I bana kommer de ju ändå vilja av på släppkommandot för att dra på nästa hinder)

- Försök kampa AV hunden från kontaktfältet (dvs provocera fram fel), då det blir “släpp”. Släpp på hunden på kontaktfältet igen och kampa igen. Lyckas hunden hålla sig kvar på kontaktfältet = kampa. Lyckas jag dra av henne = “släpp”

 

Balansbommen:

Lär in rinnande kontaktfält med hjälp av mattbit, stor ungefär som ett kontaktfält. Använd denna som en springtarget, hunden ska driva för att träffa mattan med tassarna i ett språng. Lär in med samma tanke som 2×2-slalom, kasta belöningen. Sen successivt svårare. Träna med mattan mellan två hopphinder i en sväng, så hunden verkligen lär sig sikta in sig på den. Senare upp på balansnedfart förstås.

 

A-hindret:

Vi provade med sänkt A-hinder. Eva Marie tyckte att Saffran hade kort steglängd på A:et, vilket jag också såg sen på filmen hon visade. Men hur vi än gjorde, gjorde Saffran nästan exakt likadant. Bumps spelade ingen roll. Men hon fick fina träffar med denna springstil. Oron är väl bara att om hon ökar steglängden senare kommer träffarna bli helt annorlunda. Men EM tyckte att Saffran hade en väldigt bra attityd redan, så det kan helt enkelt bara vara så att hon springer med korta steg. Men som det ser ut nu är det “bara” att mängdträna med sänkt A-hinder och successivt höja, Saffran är som sagt homogen i utförandet av hindret och träffar kontaktfältet på samma vis varenda gång!

 

Nu är jag grymt träningssugen! Och Saffran är kastrerad sen två veckor tillbaka så vi kan inte träna…. Fast lite banglek på typ noll höjd borde vi snart kunna smyga igång med… ;-)

This entry was posted in Agilityträning, Kurs, Saffran, Saffrans kontaktfält. Bookmark the permalink.

Comments are closed.