Midsommarträning

Avslutade midsommarafton med ett litet träningspass med Saffran på baksidan! Gick superbra verkligen! Ett sånt där pass där jag verkligen känner hennes potential och får tillbaka hoppet om framtiden (deppar ju ihop lite då och då över gungbrädan :-P ). Tyvärr blev kameran full, så bara den första repetitionen blev filmad… Ska nog använda min gamla kamera till att filma träningspass framöver, den verkar ha större minneskort och strular inte när man ska lägga över stora filmer till datorn! Men jag byggde i varje fall upp en kombination där jag tränade jaakko trots lockade hopphinder längre bort. Men Saffran var klockren! Hon känns stensäker på jaakko-signalen, och tar den så fint! Snygga svängar runt hindret och snyggt slalom därefter! Inte en blick på det luriga hoppet efter! Kan iofs bero på att vi har lite problem med vanligt framåtsug, men vadå ;-)   Eftersom detta var så lätt enligt Saffran gjorde jag bara tre repetitioner, sen gjorde vi “ut” på samma hinder som vi tidigare gjorde jaakko på. Så synd att kameran hade stängt av sig, för det blev verkligen skitsnyggt! Världens tajtaste sväng runt hindret, hon läste “ut”-signaleringen lika bra och enkelt som jaakkon! Wow! Första gången missade hon dock lite i slalom, då jag följde med för nära, men sen fixade vi det också! För att hinna med “ut” var jag tvungen att lämna henne väldigt självständigt på de två första hindren (som inte syns på filmen), och även det gick kanon! Ingen som helst tvekan om något i detta träningspass!

Vill ge mig själv klick för att jag tränade så lite på denna kombination, tror det blev tre repetitioner på respektive version. Finns ingen mening att nöta något som går klockrent, men ändå lätt att göra några gånger för mycket för att det ger en så härlig känsla när allt bara funkar ;-)   Men nu byggde jag istället om till en raksträcka för att träna lite välbehövligt framåtsug. Även här blev passet fantastisk! Jag var noga med att kasta leksaken i rätt tajming. Jag misslyckas med detta alltför ofta med Saffran, men detta pass gick det verkligen! Började med att kasta efter bara två hinder, men hon sög så bra att hon redan var en bra bit före mig då :-)   Gjorde ett par kast efter tre hinder också, och jag tycker att hon hade samma fina framåtanda! Synd att det inte gick att filma! Även här slutade jag i tid, gjorde kanske fem repetitioner totalt!

Avslutade med “stirra”-övningen vilket gick bra. Fick dock en aha-tanke när jag gick nedvärmningspromenaden sen. Jag upplevde under träningen idag att Saffran verkligen tycker att startrutinen är jobbig. Hon smet iväg och tog hinder för att slippa, och när jag sa till henne att vänta tittar hon bort och tycker att det är jobbigt att jag ska “fånga” henne. Kanske är det själva proceduren att jag lyfter henne som hon upplever som så obehaglig och jobbig? Hon hatar t ex att komma ut ur bilburen, jag har länge haft en känsla att det är själva lyftandet ut ur bilburen som hon tycker är jobbigt och gör att hon därför sitter tryckt mot baksidan av buren och vägrar komma fram. Enda undantaget är när vi kommer till en hundklubb, då är hon ivrig att komma ur bilen, men då brukar jag också låta henne hoppa ur själv. Kanske ska jag försöka träna in en ny startrutin utan själva lyftandet? Ska prova iaf! Hon drar mot första hindret om hon är kopplad, tänker mig då att jag kan låta henne dra till rätt ställe, sen säger jag stanna, koppla av henne (halsband med spänne då, sådana man drar över huvudet gör gärna att hunden vill hjälpa till och därmed rör på sig, eller åtminstone skakar på sig efter avtagandet), säger “stirra” och lämnar henne ståendes. Detta är alltså målet. Ska testa framöver!! Det är inte kul att känna att starten är en källa till obehag för henne, inget bra sätt att börja ett lopp!

Vi tränade även i tisdags och onsdags. I tisdags fick Saffran mest hinderteknikträning. Vi tränade balansbom (ska träna mer svängar, känns bra!), A-hinder, slalomdiskriminering, platta tunneln (flera repetitioner med bra fart!) och framåtsug.

I onsdags var det banträning på klubben och tanken var att träna med båda. Men Saffran fick oförklarligt ont i magen på eftermiddagen (hon brukar inte ha ont i magen, och jag såg aldrig att hon fick i sig något konstigt), så hon fick vara hemma hos föräldrarna under uppsikt istället. Men Ärtan fick förstås träna! Första varvet gick inte bra då hon reagerade väldigt på hinderhöjden. De var “bara” 30, och visst brukar hon tycka att det är högt, men inte så att hon börjar vägra hoppa över huvud taget… Tror att det är för att vi har grusplan, hon är ju väldigt underlagskänslig, och 30 cm på gräs gick alldeles utmärkt i tisdags på ssbk… Nästa gång körde vi med jättelåga hinder (ca 15 cm), och då var det bättre rulle! Hon tog all min handling fint, och på 15 cm-hinder kan hon också lämnas att ta hinder självständigt :-)   Jätteduktig Ärta som klarade både jaakko (jag lurade henne lite och vände upp väldigt sent) och tyskbyte!

Ser när jag kollar min träningslista att jag glömt att träna vidare bakombyten med Saffran… Nästa grej att ta upp! Snart dags att introducera tyskbyte också, borde inte vara några större problem om jag lägger upp det pedagogiskt :-)   Men mest fokus ska våra bristande grunder få såklart: framåtsug, startritual, och sen kf-hindren… Har lånat en bebisgunga av Malin nu iaf, så snart ska vi börja ta tag i den igen…

This entry was posted in Agilityträning, Ärtan, Filmer, Saffran. Bookmark the permalink.

Comments are closed.