Gungbrädedepp och handlingspepp!

Nu är vi hemma igen efter en helt underbar semester!! Som väntat var Saffran väldigt trött när hon kom hem, det tar på krafterna att sova “borta”! Hon började dessutom löpa i tisdags (bara fem månader sedan senast… :-S  ), och då blir hon alltid lite extra trött och avslagen.

Jag är dock fylld av träningslust och har haft lite abstinens under semestern, fast vi hade så roligt med ohundiga saker! Så vi har redan hunnit träna två pass. Först ett pass slalom hemma där jag utvecklade lagerhandlingen:

Första försöket blev klockrent! Har det på film, men återigen vägrar kameran lägga in filmen av okänd anledning… Men övningen var i svåraste laget, för efter första repetitionen blev hon osäker och började gå ur slalom. Så jag tänkte snabbt om, och byggde om till en enklare kombination utan lagerhandling. Fick iaf nya insikter om fortsatt inlärning av detta: träna hinderdiskriminering med bara fyra pinnars slalom så det blir enkelt och många belöningar. Dvs fyrapinnarsslalom med hopphinder bredvid, och verkligen träna in ordet “slalom”!

Avslutade passet med att börja lära in “stirra”, att hon ska fokusera på första hindret när jag lämnar henne i starten. Uppmaning från privatlektionen med Mija! Det gick faktiskt över förväntan! Jag bestämde mig för att använda klicker och att belöna med leksak där hon står istället för att släppa på hindret. Då blir det som en helt ny övning och vi kanske får möjlighet att lyckas lära in detta! Första passet gick iaf som sagt bra! Hon fattade snabbt att hon skulle titta på hindret (hon har väl förstått det lite egentligen, men inte fattat att hon ska göra det jämt), så vi ska fortsätta så här och typ redan nästa pass börja lägga in kommandot “stirra”!

Igår var vi till klubben för agilitysektorsmöte, och jag passade såklart på att träna efteråt. Började med gungbrädan och suck… Hon kastade sig glatt upp på den åt fel håll (alltså började gå uppför den istället för att hoppa upp och banga ned den), och jag visste direkt att allt skulle sabbas. Det är något med att den rör sig åt fel håll under henne som gör henne rädd. Lyckades få upp henne på den några gånger sen, men hon skyndade sig av den så fort hon bangat ned den, såpass att hon en gång lyckades få rekylen i rumpan… Med resultatet att hon blev ännu räddare såklart och sen inte ville hoppa upp. Så nu är vi tillbaka på ruta ett igen, och jag förkastar nu bangleksmetoden för henne. Jag har en känsla av att hon inte alls tycker att det är lika konstigt att den rör sig när hon rör sig åt rätt håll så att säga, så att staga upp gungan på det här sättet passar inte henne, för det är ju så lätt att de någon gång ibland råkar hoppa upp åt fel håll och då blir hon skraj. Så nu är planen istället någon typ av bebisgunga och försöka gå den vägen. Att hon istället för att banga lär sig hela rörelsen från början, men på jättelåg höjd. På det sättet skickas hon alltid upp åt rätt håll, och jag hoppas att det kan passa henne bättre. Har redan en liten, mattbeklädd bräda, så gäller att pappa kan hjälpa mig att fästa något pålitligt undertill nu…

Vi gick vidare med att testa slalomdiskriminering som jag kom på dagen innan, med fyra pinnar, och det gick jättebra!

Avslutade med en handlingskombination:

Där jag lämnade på 4:an, gjorde en jaakko på 5:an och framförbyte på 6:an! Allt detta gick kanon! Redan första försöket satte vi det klockrent! Hon verkar ta till sig handlingsövningarna vi gör väldigt bra! Enda misslyckade gången var när jag tänkte dra upp en leksak och belöna jaakkon… Hon är så observant så hon såg förstås det och avbröt sig… Så sen struntade jag i den idén och körde bara hela kombinationen :-)   Tajta fina svängar på både 5:an och 6:an, jag är väldigt glad att jag kan göra framförbytet så tidigt, nästan redan innan hon hoppat av på 6:an gjorde jag bytet. Då får hon information i tid och gör en tajt snygg sväng, inte en borderterriersväng a la finlandsfärja :-D   Även jaakkon kan jag lämna så fort hon stampar av, så man har gott om tid! Känns så SKÖNT att slippa oroa sig för rivningar och liknande, hon bara flyger över och verkar *peppar* *peppar* inte störas av att jag handlar när hon hoppar! Hoppas det fortsätter så!

Det enda vi egentligen hade problem med i den här kombinationen var första rakan vid flygande start. Hon suger inte då framåt mellan 2 och 3. Nu var det väldigt långt avstånd mellan dessa, 7-8 m, men det är ett problem vi har. Måste träna framåtsug på raksträckor mycket mer! Och då med lite tätare mellan hindren till att börja med, så det blir lättare. På slutrakan kunde jag lämna henne i tunneln och springa på själv (vad duktig jag blivit på att springa på! Förr stod jag alltid och väntade i slutet av en tunnel! :-) ), så där fick hon jaga ikapp och förbi mig så då gick det jättebra! :-D   Jag får sånt rus av att köra handlingskombinationer just nu, så det är kanske inte så konstigt att kf-hindren känns träliga att träna. Men det måste göras…

 

This entry was posted in Agilityträning, Bilder, Saffran. Bookmark the permalink.

Comments are closed.