Jag kan sticka!!

Näe, inte med stickor särskilt bra, utan skicka och sticka i agility såklart ;-)

Igår var gång nummer tre på kursen för Mija Jansson som jag och Ärtan går och hon hade knåpat ihop en väldigt bra övning, som trots sin “enkelhet”, endast sex hopphinder och en lång tunnel, innehöll inte mindre än tre situationer där man kunde öva sina “skicka och sticka”-färdigheter.

Alltså vid 3-4 för att hinna upp till slutet av tunneln och hinna trycka ut hunden till 5. 6-7 typisk skick och stick-situation, och sen vid 9 inför upploppsrakan (skulle ju i en bana kunna vara svårigheter bortom 11 som kräver att man hinner före och kan placera sig).

Jag försökte verkligen att våga lämna Ärtan att mer självständigt ta hindren. Särskilt vid 6-7 ville jag kunna lämna henne så jag skulle hinna ned till 9 och göra ffb eller blindbyte där för att ta henne runt hinderstödet till vänster, då det är den flytigare vägen som går fortast. Det gick faktiskt riktigt, riktigt bra!! :-D    Ärtan var äntligen sig själv igen igår, och riktigt laddad, dessutom körde vi på 15 cm hinder, så det var riktigt roligt! Och jag tyckte alltså att jag lyckades skicka och sticka rätt bra, och det verkade Mija också tycka :-D   Jag måste börja lita mer på Ärtan, för hon är ju väldigt duktig egentligen. Ingen risk t ex att hon inte tar tunneln (nr 4) fast jag släppt henne över hinder 3 och redan är på väg uppåt i banan! Uppe i stjärnan 5-6-7 gick det också superbra, jag lämnade henne över nr 6 och sen bara sprang nedför tunneln! Blindbytte mellan 7 och 8, så hinder 7 tog hon helt på egen tass, jag hade t.o.m ryggen emot då! :-)   Häftig känsla och superkul! Det är så här jag vill handla!! Sekvensen 5-6-7 fick vi i läxa, att träna in självständigare sug. Dels genom att klicka spontansug, och dels genom att springa som i en cirkel, först stor cirkel så man är nära hindren och sen successivt mindre och mindre cirkel så hunden får flyta ut själv och ta hindren. Ärtan är riktigt duktig på detta redan märkte jag :-)    Bättre hoppsug än jag trodde!

Idag träffade vi Malin på klubben och byggde upp kombinationen igen, så Ärtan fick göra läxan igen. Men framför allt ville jag träna delar av den med Saffran. Tycker att det var en super kombination som man kan träna många delar i. För Saffrans del blir det träning av såväl “runt hinderstöd”, skick och stick in i tunneln, och sen blindbytet 7-8. Jag började med “runt” och det var lite rostigt. Det var evigheter sen vi tränade det, och framför allt tror jag inte vi tränat det i kombination tidigare så det var en sak som verkligen stod på min “att träna”-lista. Så första gången flög hon vidare framåt, men efter ett par gånger med bara ett hinder kom hon ihåg vad det var och gjorde snygga svängar! Så då avancerade jag ett steg och började sticka uppåt förbi tunneln. Det gick super! Ingen gång missade hon tunneln! De flesta gångerna var jag väl lite övertydlig men tror att åtminstone sista gången blev riktigt snygg! Sen tränade vi Ärtans läxa på 5-6-7 och det gick sådär. Hon köper min utsträckta arm rätt bra och suger då ut på nr 6, men hon gör det inte av sig själv, och tittar frågande efter nr 5 varje gång. Nästa gång ska hindrena stå tajtare så det blir enklare. Avslutade med att köra ifrån 5 t.o.m tunneln, så jag fick med blindbytet och det gick jättebra!! Skitkul! Första gången kände jag hennes förvåning, men hon köpte min bytta arm och kommandot “genom” och tog tunneln med full fart ändå. Andra gången kände jag att polletten trillat ned (så häftigt att man kan känna det!) och då var det full rulle och noll tvekan – härligt!!

Sen fick Saffran påbörja platta tunneln, och inga problem där! I slutet tryckte hon upp lite av den med ryggen, men som väntat ingen reaktion :-)    Avslutade med hoppvärdesövningen från förra kurstillfället (ping-pong) och det gick bra! Mycket bättre än med Ärtan ;-)    Fast när hindret är så lågt (typ 5-7 cm) fattar hon inte riktigt att det är ett hopp, utan ibland sprang hon bara rakt över. Så nästa gång ska jag ha lite högre!

Supernöjd med båda hundarna nu iaf! :-)

 

This entry was posted in Agilityträning, Ärtan, Kurs, Saffran. Bookmark the permalink.

Comments are closed.