Ny startrutin

Var iväg och tränade en sväng igår (långfredag) kväll. Jag älskar såklart att träna med sällskap, men ibland är det verkligen mysigt och skönt att träna alldeles ensam också. Så när klubben låg alldeles öde i kvällssolen framför mig kändes det riktigt härligt! Så mysigt att klubben har kvällssol!

Jag har funderat och oroat mig lite över Saffrans startbeteende nu när det närmar sig tävlingsdebut. Hon står ju där jag ställer henne, men inte med något fokus fram på starthindret utan tvärtom står och svänger med huvudet och glor på än det ena och än det andra. Förutom att det är irriterande att ibland behöva stå och vänta ett tag när jag gått ut och ska starta igång henne (hon måste ju kolla rakt fram för att få “kör”, annars blir hon dessutom överraskad och starten blir inte alls bra), så känns det osäkert inför tävling att hon ska stå och blänga på hundar som då kanske bara befinner sig några meter ifrån henne. Jag tror ju att anledningen till att hon gör så här dels är att hon tycker att det är lite jobbigt att behärska sig, så då känns det enklare att inte titta framåt på frestelsen, men dels tror jag också att hon helt enkelt tycker att hon kan passa på att se sig omkring då hon “ändå inte gör något”. Så nu har jag en ny plan: att inte vara så förutsägbar i startrutinen. Hittills har jag ställt henne, gått lugnt och bestämt ut där jag vill kalla in henne, stannat, fällt ut armen och sagt “kör” (om hon mot förmodan tittat framåt då, annars har jag stått som en dum staty och inväntat att hon tittar framåt). Klart hon tycker att hon har gott om tid att se sig omkring då! Jag väntar ju alltid på henne! Nu ska jag istället vara oförutsägbar så hon måste ha koll, tanken är att “kör” kan komma när som helst och då gäller det att vara med på noterna!

Så igår provade jag denna tanke för första gången! Istället för att lugnt gå iväg när jag ställt henne småjoggade jag iväg med struttig springstil! Och sen släppte jag henne med “kör” i farten! Och dra på trissor, plötsligt hade jag en hund som inte släppte mig med blicken en sekund! (ja, jag ger upp att hon ska titta på första hindret, nu är jag supernöjd bara jag har hennes uppmärksamhet!!). Om jag räknat rätt testade jag detta 5 gånger igår, varav det funkade super alla gånger! Inte en millisekund tittade hon bort! En gång tjuvstartade hon, och det känns ju som risken man får ta när man kutar iväg på det här sättet (särskilt på tävling, då hon säkert kommer att vara ännu mer uppskruvad), men hellre det än att hon står och blänger omkring sig! Den här hunden är verkligen nyttig, jag får revidera mina tankar och mål hela tiden :-)   Här kommer film där man ser den nya startrutinen två lyckade gånger iaf och en tjuvstart!

Annars försökte jag träna blindbyte i den här kombinationen (mellan tunnlarna) men det gick sådär. Gick ju bra bara jag hann, men det var just det där med att hinna… :-)    Hon suger fortfarande lite dåligt på hopphinder när jag ligger jämsides/lite bakom henne, men hon jobbar superbra när jag ligger före! Känns bra eftersom vi ska försöka satsa på en offensiv handlingsstil :-)    Upplevde dock att hon sög på bättre sista hopphindret än hon gjort tidigare och även slalom sökte hon fint utan att kika på mig mellan hindren! Roligt är också hennes tunnelskick! Kan skicka henne ganska långt redan. En gång tittar hon t.o.m på mig när jag börjar sakta ned och vända, men då säger jag bara “genom” så släppte hon mig och sög in i tunneln fast jag alltså redan börjat vända! Framför allt var det väldigt kul att köra med henne och jag är glad att jag börjar lägga min curling- och perfektionistiska sida lite åt sidan och istället bara kör och njuter!

Vi avslutade med ett pass balansbom med hopphinder rakt fram och ett på sidan. Filmade kontaktfältet för typ första gången (?), och vet inte riktigt vad jag ska säga… Hon är på 6 gånger av 8 har jag för mig, och det tycker jag iofs är väldigt bra för att vara en borderterrier som tränats så lite ;-D   Men träffarna är ju egentligen lite högt upp för att jag ska vara helt nöjd… Kanske ska prova med hjälpplanka igen, filma och utvärdera? Tidigare har jag ju inte filmat hur det ser ut då… Fast helt ärligt… Hur bra träffarna än blir, vem sjutton kommer hinna se hur hon landar ändå??? :-S

Hon börjar lyssna riktigt bra på kommandona tycker jag. Fast en gång tittar hon på mig när jag skriker “häråt” och fortsätter sen ändå rakt fram… Var faktiskt lite hård mot henne då och hon fick KNAPPT bita i leksaken utan bara göra om, och då lyssnade hon bättre :-)    Bordrar drabbas LÄTT av syndromet “kan banan själv”, så jag måste försöka kväsa dessa tendenser i sin linda… Jag vill ha en följsam border ;-)

I förmiddags fick Saffran ett spår på morgonpromenaden, vilket gick riktigt bra! Var säkert mer än ett halvår sen sist, men hon kom ihåg! Tappade spåret vid ett tillfälle, men efter att jag fått in henne till mig hittade hon det igen. Riktigt skoj att spåra faktiskt, särskilt en sån vacker dag som denna! Så ska försöka kombinera det med morgonpromenad någon gång i månaden iaf ;-)

På tisdag börjar Ärtan och jag en kurs i offensiv handling! Ser MYCKET fram emot det!! :-D

This entry was posted in Agilityträning, Filmer, Saffran, Saffrans kontaktfält, Spår. Bookmark the permalink.

Comments are closed.